Hoe staat het met de Nieuwe Sluis Terneuzen?

In november 2017 werd het startsein voor de bouw van de Nieuwe Sluis Terneuzen gegeven. En in 2023 varen de eerste schepen er doorheen. Maar wat komt daar allemaal bij kijken? We geven je een overzicht van de afgelopen drie jaar. Bekijk de video voor alle mijlpalen tot nu toe.

Voortgang tot nu toe

Ondanks het ongewone verloop van 2020 door corona gaan de werkzaamheden onverminderd door. De bouw liep iets vertraging op, maar met het bereiken van het diepste punt van het buitenhoofd werd deze mijlpaal toch het hoogtepunt van 2020. Daarnaast werden afgelopen jaar de laatste diepwanden geplaatst, het voormalige gebouw van de Koninklijke Marechaussee gesloopt, het droog én nat ontgraven van het binnenhoofd gerealiseerd, volop geheid, onderwaterbeton gestort in het buitenhoofd, nieuwe afmeerpalen geplaatst in de Buitenhaven West, ging de bouw van de sluisdeuren en bruggen door in China, werden de complexe betonwerken in het buitenhoofd opgestart en meer.

Het coronavirus gooide roet in het eten voor de drukbezochte inloopavonden. Geïnteresseerden konden in juni en november onze voortgang via een online inloopavond volgen om zo toch op de hoogte te blijven. En voor 2021 kijken we uit naar de volgende mijlpaal: de sluisdeuren en -bruggen die per schip vanuit China aankomen in Nederland.

Wist je dat...

Het buitenhoofd vanwege de veiligheid 24 uur per dag werd ontgraven?

Er honderdduizenden kubieke meter beton en tienduizenden tonnen staal nodig zijn voor de Nieuwe Sluis?

Er jaarlijks bijna 52.000 binnenschepen, ruim 9000 zeeschepen en meer dan 1000 pleziervaartuigen door het kanaal varen?

De sluis straks met 427 meter lang, 55 meter breed en 16,44 meter diep net zo groot als de sluizen in het Panamakanaal is?

Steen en betonpuin van gesloopte gebouwen wordt vermalen tot herbruikbaar granulaat voor de wegenbouw?

Er mammoetbotten werden gevonden bij het ontgraven van het buitenhoofd en het binnenhoofd van de Nieuwe Sluis?

Er een zonnepark komt om de Nieuwe Sluis energie-neutraal te bedienen?

Er straks drie hectare grasland op het sluisplateau komt waar de vijfvlek sint-jansvlinder en orchideeën goed kunnen gedijen?

De Nieuwe Sluis draagt bij aan een duurzaam en efficiënt Europees transportnetwerk.

Interessant? Deel de pagina!